Składniki:
- 500 g cielęciny
- 150 g pieczarek
- 2 cebule
- por
- łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ¾ szkl. białego wytrawnego wina
- ½ szkl. bulionu
- 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- łyżeczka rozgniecionego czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- łyżka koniaku
- 2-3 łyżki śmietany
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć go na rozgrzanym oleju, wówczas dodać masło, posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone na plasterki.
Wymieszać i przez chwilę smażyć po czym oprószyć mąką, wlać wino i trzymać na ogniu ok. 4-5 min, wówczas dodać połowę posiekanej natki pietruszki, pokrojonego pora, tymianek, gałkę, sól oraz wlać bulion.
Całość wymieszać i pozostawić na ogniu ok. 45 min.
Pod koniec duszenia dodać śmietanę oraz koniak, wymieszać i podgrzać.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.