Składniki:
- 800 g wątroby wołowej
- 150 g słoniny
- sok z cytryny
- pieprz
- 1 szkl. mleka
- 1 kieliszek białego wina
- 1 kieliszek śmietany
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wątróbkę zalać mlekiem gdy namoknie odsączyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i wstawić do lodówki na 1 godz.
Po tym czasie naszpikować wątróbkę słoniną pokrojoną w grube słupki.
Przełożyć wątróbkę do brytfanny i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 min.
W trackie pieczenia polewając winem i sosem z pieczenia.
Następnie przed samym podaniem wlać do wątróbki śmietanę wymieszaną z mąką, solą oraz pieprzem i podgrzać.