Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Móżdżek cielęcy z ziołami

Składniki:

  • 600-800 g móżdżku cielęcego
  • 2 łyżki octu
  • 70 g masła
  • 3 łyżki kaparów
  • 4-5 gałązek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • listek laurowy
  • sól
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 2-3 kromki suchej bułki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Móżdżek zalać wodą wymieszaną z octem i odstawić na 15 min. po czym dokładnie opłukać i obrać z błon.
    Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli, soku z cytryny, tymiankiem, listkiem laurowym oraz gałązkami pietruszki, wówczas wrzucić móżdżek i trzymać na ogniu ok. 20 min.
    Odstawić w wywarze do ostygnięcia, wówczas  móżdżek wyjąć, pokroić w plastry, oprószyć solą, pieprzem oraz mąką i usmażyć na rozgrzanym maśle.
    W między czasie bułkę pokroić w  kostkę i zarumienić na reszcie masła.
    Przed podaniem posypać móżdżek kaparami, grzankami oraz natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *