Składniki:
- 600-800 g móżdżku cielęcego
- 2 łyżki octu
- 70 g masła
- 3 łyżki kaparów
- 4-5 gałązek natki pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- listek laurowy
- sól
- 1 łyżka mąki
- pieprz
- sok z cytryny
- 2-3 kromki suchej bułki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Móżdżek zalać wodą wymieszaną z octem i odstawić na 15 min. po czym dokładnie opłukać i obrać z błon.
Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli, soku z cytryny, tymiankiem, listkiem laurowym oraz gałązkami pietruszki, wówczas wrzucić móżdżek i trzymać na ogniu ok. 20 min.
Odstawić w wywarze do ostygnięcia, wówczas móżdżek wyjąć, pokroić w plastry, oprószyć solą, pieprzem oraz mąką i usmażyć na rozgrzanym maśle.
W między czasie bułkę pokroić w kostkę i zarumienić na reszcie masła.
Przed podaniem posypać móżdżek kaparami, grzankami oraz natką pietruszki.