Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z mięsnym farszem

 
 Składniki

 

  • 450 g mięsa mielonego
  • jedna czerwona papryka
  • ok 2 szklanki czerwonej fasoli ( może być tez z puszki )
  • mała puszka kukurydzy
  • 20 dag pieczarek
  • ok 2 plastry ananasa z puszki
  • cebula średnia
  • olej do smażenia
  • pomidory w puszce ew. przecier pomidorowy
  • troszkę czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • chilli
  • oregano
  • słodka papryka

     

    Naleśniki:
    W zależności od tego ile i jakie chcemy zrobić dodajemy

  • gazowana woda mineralna
  • mąka zwykła
  • jajko
  • odrobina soli

     

    Na wierzch beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • ok 1.5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • tarty ser do posypania
  • mini kostka Knorr „Smażona cebulka” lub prażona cebulka

 

 

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojona cebule, pieczarki i czosnek, chwile podsmażamy uważając by czosnek sie nie spalił, dodajemy mięso i mieszamy tak by sie nie zbiło w jedną grudę. Gdy juz mięso będzie ładnie „rozdzielone” dodajemy pomidory wraz z zalewą ( można dodać zamiast tego przecier pomidorowy – najlepiej z Pudliszek z ziołami ).Całość przykrywamy mieszając od czasu do czasu by mięsko nie przywarło do patelni. Można podlać odrobinę woda. Gdy pomidory sie rozpadną dodajemy kukurydze bez zalewy, fasole wcześniej ugotowaną ( lub z puszki bez zalewy ) , pokrojonego w kosteczkę ananasa i paprykę oraz przyprawy wg indywidualnego upodobania. Mieszamy i podgrzewamy, jeśli do tego czasu cały płyn z potrawy sie nie zredukował to możemy dodać trochę bułki tartej by farsz był dość gesty.

     

    Składniki na naleśniki mieszamy tworząc „zaczyn” o lejącej konsystencji. Uważamy by nie zrobiły sie grudki, możemy dodać szczyptę proszku do pieczenia i dip meksykański – da kolor ciastu i smak..Naleśniki smażymy na margarynie lub oleju. Nie robimy ich grubych bo przy składaniu będą się „łamać”. W tym czasie nastawiamy piekarnik by sie nagrzał do ok 180 stopni.

    Powstałe placki faszerujemy mięskiem i składamy jak krokiety, układając gotowe w naczyniu żaroodpornym lub podobnym wysmarowanym delikatnie masłem.
    Gdy naczynie zapełnimy naleśnikami możemy wziąć sie do robienia beszamelu.

    Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy. Dodajemy make wciąż mieszając, nie przyrumieniamy, Gdy powstanie jednolita masa dolewamy odrobinę mleka. Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wtedy znów dolewamy mleka i mieszamy aż do powstania sosu o konsystencji powiedzmy gęstej śmietany. Dodajemy startą gałkę muszkatołową i od razu wylewamy na naleśniki, posypujemy serem i cebulka.

    Wkładamy do piekarnika na ok 15-20 minut aż ser sie ładnie roztopi a beszamel delikatnie zbrązowieje.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Goplane

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *