Składniki
- 450 g mięsa mielonego
- jedna czerwona papryka
- ok 2 szklanki czerwonej fasoli ( może być tez z puszki )
- mała puszka kukurydzy
- 20 dag pieczarek
- ok 2 plastry ananasa z puszki
- cebula średnia
- olej do smażenia
- pomidory w puszce ew. przecier pomidorowy
- troszkę czosnku
- sól i pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- chilli
- oregano
- słodka papryka
Naleśniki:
W zależności od tego ile i jakie chcemy zrobić dodajemy - gazowana woda mineralna
- mąka zwykła
- jajko
- odrobina soli
Na wierzch beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- ok 1.5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- tarty ser do posypania
- mini kostka Knorr „Smażona cebulka” lub prażona cebulka
Sposób wykonania:
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojona cebule, pieczarki i czosnek, chwile podsmażamy uważając by czosnek sie nie spalił, dodajemy mięso i mieszamy tak by sie nie zbiło w jedną grudę. Gdy juz mięso będzie ładnie „rozdzielone” dodajemy pomidory wraz z zalewą ( można dodać zamiast tego przecier pomidorowy – najlepiej z Pudliszek z ziołami ).Całość przykrywamy mieszając od czasu do czasu by mięsko nie przywarło do patelni. Można podlać odrobinę woda. Gdy pomidory sie rozpadną dodajemy kukurydze bez zalewy, fasole wcześniej ugotowaną ( lub z puszki bez zalewy ) , pokrojonego w kosteczkę ananasa i paprykę oraz przyprawy wg indywidualnego upodobania. Mieszamy i podgrzewamy, jeśli do tego czasu cały płyn z potrawy sie nie zredukował to możemy dodać trochę bułki tartej by farsz był dość gesty.
Składniki na naleśniki mieszamy tworząc „zaczyn” o lejącej konsystencji. Uważamy by nie zrobiły sie grudki, możemy dodać szczyptę proszku do pieczenia i dip meksykański – da kolor ciastu i smak..Naleśniki smażymy na margarynie lub oleju. Nie robimy ich grubych bo przy składaniu będą się „łamać”. W tym czasie nastawiamy piekarnik by sie nagrzał do ok 180 stopni.
Powstałe placki faszerujemy mięskiem i składamy jak krokiety, układając gotowe w naczyniu żaroodpornym lub podobnym wysmarowanym delikatnie masłem.
Gdy naczynie zapełnimy naleśnikami możemy wziąć sie do robienia beszamelu.Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy. Dodajemy make wciąż mieszając, nie przyrumieniamy, Gdy powstanie jednolita masa dolewamy odrobinę mleka. Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza. Wtedy znów dolewamy mleka i mieszamy aż do powstania sosu o konsystencji powiedzmy gęstej śmietany. Dodajemy startą gałkę muszkatołową i od razu wylewamy na naleśniki, posypujemy serem i cebulka.
Wkładamy do piekarnika na ok 15-20 minut aż ser sie ładnie roztopi a beszamel delikatnie zbrązowieje.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Goplane