Składniki:
- 50 dag makaronu rigattoni
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamico
- 1 ząbek czosnku
- 43 dag karczochów
- 8 plasterków gotowanej szynki
- 8 dag suszonych pomidorów
- ½ pęczka bazylii
- 7 dag rukoli
- 4 dag orzechów piniowych
- 5 da czarnych oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
W między czasie rozgnieść czosnek i wymieszać go razem z octem oraz oliwą po czym polać odcedzony makaron.
Następnie szynkę pokroić w kostkę, karczochy na ćwiartki a pomidory w paski i dodać do makaronu.
Dodać jeszcze uprażone orzeszki, posiekaną bazylię, rukolę oraz oliwki.
Całość delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Annę