Składniki: 12 małych pomidorków 12 śliwek suszonych bez pestek 12 długich, cienkich plastrów bekonu (boczku ) 2 łyżki oleju tymianek świeża bazylia Sposób wykonania: Pomidory naciąć na krzyż po czym do każdego pomidorka wbić śliwkę w miejsce nacięcia. Całość owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczka. Następnie oprószyć tymiankiem i zarumienić na rozgrzanym tłuszczu. Na sam…
Kategoria: Przekąski
Przekąski
Małe babeczki z porem i boczkiem
by Joanna Zub • • 0 Comments
Składniki: 40 dag wędzonego boczku 40 dag mąki 15 dag masła 500 ml śmietany 25 dag startego łagodnego żółtego sera 1 łyżeczka soli 2 pory 6 żółtek pieprz sól Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać szczyptę soli oraz 10 łyżek wody i całość dokładnie wyrobić i rozwałkować. Ciastem wylepić małe foremki…
Przekąski
Trójkąciki z awokado
by Monika Płochocka • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie kukurydzianych tortilli 2 dojrzałe owoce awokado 1 limonka 1 czerwona cebula ½ pęczka natki pietruszki pieprz sól Sposób wykonania: Miąższ z awokado i cebulę, natkę pietruszki posiekać po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem i skropić sokiem z limonki. Następnie tortillę pokroić na trójkąty, które opiec w piekarniku. Na podrumienione trójkąty…
Przekąski
Kukurydza z chili
by Ewelina Jeziorek • • 0 Comments
Składniki: 400 g mini kolb kukurydzy z puszki 8 małych chilii 2 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Kukurydze odcedzić z zalewy i wrzucić ją na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać posiekane chili i smażyć do zarumienienia się kukurydzy. Na sam koniec doprawić do smaku solą.
Przekąski
Koreczki z szynki, pieczarek i sera
by Kaja Pawińska • • 0 Comments
Składniki: 4 plasterki szynki 4 plasterki żółtego sera 8 zielonych oliwek 4 pomidorki 8 marynowanych pieczarek 8 korniszonów majonez ketchup Sposób wykonania: Plasterek szynki położyć na plasterki sera i zawinąć całość w rulon, pokroić go na 4 części. Następnie paprykę pokroić w kostkę a pomidorki na mniejsze kawałki. Nabijać na wykałaczki roladki z szynki i…