Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gotowane rzodkiewki z sosem beszamelowym

Składniki:

    • 2 szklanki pokrojonej w plastry rzodkiewki
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 szklanka mleka
    • szczypta tartej gałki muszkatołowej
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu zalać rzodkiewkę osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować aż rzodkiewka zmięknie. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić. Dodać zimne mleko, doprowadzić do wrzenia mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przecedzić. Miękką rzodkiewkę przecedzić na durszlaku, pozwolić aby dokładnie obciekła, dodać do gorącego sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *