Składniki:
- 2 filety mintaja
- fasolka szparagowa
- przyprawa do ryb
- brokuł
- marchew
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki mąki
- ¾ szkl. mleka
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Fasolkę, marchew i brokuł, obrać, pokroić na mniejsze kawałki po czym ugotować w osolonej wodzie.
W między czasie filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć solą oraz przyprawą do ryb.
Następnie ¾ ugotowanych warzyw ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Na nich ułożyć rybę i przykryć resztą warzyw.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć make, którą rozprowadzić mlekiem.
Chwile trzymać do zgestnienia, wówczas dodać starty ser, mieszając gotować do rozpuszczenia się sera.
Doprawić do smaku i zalać warzywa.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.