Krupnik zabielany z pieczarkami
Krupnik zabielany z pieczarkami4.67 out of 5 based on 135 voters.
Składniki:
- 10 dkg drobnego ryżu
- 5 ziemniaków
- 20 dkg pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz
- 1 litr bulionu mięsnego
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion, dodać kaszę, powoli gotować około 60 minut. Dodać obrane, pokrojone wg uznania warzywa. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w półplastry, dodać oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby, dusić aż odparuje wytwarzający się sos. Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą, gotować aż wszystkie składniki zmiękną. Przed podaniem dodać zahartowanej śmietany i zieleniny.
- Szczegóły
- Kategoria: Krupnik
- Opublikowano: wtorek, 29, marzec 2011 09:19
- Ilona Tomalak
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa