Składniki:
- 10 dkg drobnego ryżu
- 5 ziemniaków
- 20 dkg pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz
- 1 litr bulionu mięsnego
Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion, dodać kaszę, powoli gotować około 60 minut. Dodać obrane, pokrojone wg uznania warzywa. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w półplastry, dodać oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby, dusić aż odparuje wytwarzający się sos. Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą, gotować aż wszystkie składniki zmiękną. Przed podaniem dodać zahartowanej śmietany i zieleniny.