Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krupnik zabielany z pieczarkami

Składniki:

 

  • 10 dkg drobnego ryżu
  • 5 ziemniaków
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • ½ szklanki śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu mięsnego

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion, dodać kaszę, powoli gotować około 60 minut. Dodać obrane, pokrojone wg uznania warzywa. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę pokrojoną w półplastry, dodać oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby, dusić aż odparuje wytwarzający się sos. Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą, gotować aż wszystkie składniki zmiękną. Przed podaniem dodać zahartowanej śmietany i zieleniny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *