Składniki:
- ½ szkl. kaszy perłowej jęczmiennej
- 1 łyżka masła
- cebula
- 4 łyżki posiekanej mięty
- 3 szkl. bulionu
- 1 szkl. jogurtu
- sól
- pieprz
Składniki:
Składniki: 1 kg ziemniaków ½ szkl kaszy krakowskiej 2 jajka 4 łyżki masła 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować po czym je odcedzić i utłuc. Następnie wbić do nich żółtka i wsypać kaszę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem…
Składniki: 400 g kaszy gryczanej sól 3 łyżki sklarowanego masła Sposób wykonania: Kaszę wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem. Cały czas mieszając smażyć około 5 minut. Po tym czasie wlać osoloną wodę (2 razy więcej niż objętość kaszy). Wstawić rondelek z kaszą do garnka z gotującą się wodą pod przykryciem około 30 minut.