Składniki:
- 20 dag grzybów: prawdziwki, koźlaki, kurki, boczniaki, pieczarki
- 2 cebule
- 6 jajek
- 3 łyżki oleju
- sol
- pieprz
- kminek
- tarta bułka
Sposób wykonania:
- Grzyby oczyścić po czym zalać wodą i chwilę gotować po czym odcedzić i pokroić.
Następnie posiekać cebulę i poddusić ją razem z grzybami.
W między czasie 4 jajka ugotować na twardo, wówczas je obrać i posiekać, dodać do grzybów razem z surowymi jajkami.
Całość mieszać ok. 15 min, doprawiając do smaku solą, kminkiem oraz pieprzem.
Gdyby masa wyszła za rzadka dodać trochę bułki tartej.
Z powstałej masy uformować kulę, owinąć w gazę i gotować ok. 15-20 min w gorącej wodzie, po czym włożyć między dwie deseczki, obciążyć i odstawić na min. 3-4godz.
Jeśli nam się nie śpieszy odstawić na całą noc.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Matylda