Składniki: 2,5 kg szynki surowej skórka starta z 1 cytryny 20 goździków 10 g cynamonu kromka razowego chleba Marynata: 3 cebule 1,5 l octu winnego sól 15 liści laurowych 20 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Szynkę obrać ze skóry po czym natrzeć ja solą. Następnie posiekaną cebulę zalać octem , dodać przyprawy i doprowadzić do…
Kategoria: Wędliny
Wędliny
Szynka w ziołach
by Magda Nyga • • 0 Comments
Wędliny
Biała kiełbasa ze śliwkami
by Janusz Sieracki • • 0 Comments
Składniki: 2 białe kiełbasy 3 cebule 200 g suszonych śliwek 1 łyżka oleju Sposób wykonania: Cebule pokroić na krąkzi i polowe ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Na cebuli rozłożyć kiełbasę nakłutą widelcem. Ponownie ułożyć cebulę a na samej górze rozłożyć śliwki sparzone wrzątkiem. Całość polać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni…
Wędliny
Biała kiełbasa w cieście francuskim
by Daria Wojna • • 0 Comments
Składniki ¾ kg białej kiełbasy op. ciasta francuskiego majeranek pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Rozmrożone ciasta francuskie rozwałkować po czym pokroić go w paski. Następnie kiełbasę posypać tymiankiem oraz pieprzem i owinąć paskami ciasta. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.
Wędliny
Szynka gotowana
by Jolanta Kubasik • • 0 Comments
Składniki: 1 cała szynka wędzona surowa włoszczyzna tymianek liść laurowy pieprz w ziarenkach ziele angielskie Sposób wykonania: Szynkę zalać wodą i odstawić na 2 godziny. W między czasie ugotować wywar z włoszczyzny oraz przypraw. Po 2 godzinach do wywarem zalać szynkę i trzymać na małym ogniu około 2, 5 godziny. Następnie odstawić szynkę w wywarze…