Składniki: 10 cebul dymek 5 gałązek selera 6 łyżek posiekanej natki pietruszki 250 g majonezu 250 ml śmietany wymieszanej z kilkoma kroplami soku z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 150 g sera bleu do Bresse 2 kg ziemniaków Sposób wykonania: Dymkę, seler oraz pietruszkę posiekać, wymieszać dodając śmietanę zakwaszoną cytryną oraz sok…
Kategoria: Warzywa
Kapusta
Mieszaniec z ziemniaków i kapusty
by Malwina • • 0 Comments
Składniki: 3 ziemniaki sól ½ główki kapusty 2 łyżki oliwy oliwek 1 cebula 4 łyżki wędoznego boczku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki czerwonej, mielonej papryki pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować. W między czasie również w solonym wrzątku gotować kapustę ok. 20 minut. Następnie miękkie zmienki odcedzić i rozgnieść na puree a…
Warzywa
Zapiekane ziemianki z przyprawami
by Marta • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka ziaren cebuli 1 łyżeczka ziaren kopru 2 listki curry 1 posiekana cebula 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki tartego imbiru 8 ziemniaków 2 ostre papryczki sól Sposób wykonania: Ziarna cebuli utrzeć w moździerzu razem z ziarnami kminku, kopru i listkami curry. Następnie posiekana cebulę…
Pomidory
Faszerowane pomidory Majki
by Majka • • 0 Comments
Składniki: 6 pomidorów sól 4-5 łyżek oliwy 300 g mielonej cielęciny 1 cebula ½ szkl. białego wina 1 listek laurowy 2- goździki 250 ml beszamelu Sposób wykonania: Z pomidorów ściąć wierzchy po czym wydrążyć z nich miąższ. Następnie oprószyć solą wydrążone pomidory i odstawić aby ściekł z nich sok. W między czasie posiekać cebulę i…
Pomidory
Pomidory w galarecie Majki
by Majka • • 0 Comments
Składniki: 25 ml gotowej żelatyny 500 g pomidorów 1 ząbek czosnku 1 pieprz turecki 5 listków bazylii sól 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania: Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki a następnie zmiksować razem z czosnkiem, pieprzem, solą, 2 listkami bazylii oraz żelatyną.…