Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mieszaniec z ziemniaków i kapusty

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • sól
  • ½ główki kapusty
  • 2 łyżki oliwy oliwek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki wędoznego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki czerwonej, mielonej papryki
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować.
    W między czasie również w solonym wrzątku gotować kapustę ok. 20 minut.
    Następnie miękkie zmienki odcedzić i rozgnieść na puree a kapustę posiekać.
    Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać pokrojony boczek, czosnek oraz zmielona paprykę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać ziemniaki i kapustę.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na 20 minut aby ziemianki i kapusta przesiąkła przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *