Składniki:
- 3 ziemniaki
- sól
- ½ główki kapusty
- 2 łyżki oliwy oliwek
- 1 cebula
- 4 łyżki wędoznego boczku
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki czerwonej, mielonej papryki
- pieprz
Sposób wykonania:
- Ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować.
W między czasie również w solonym wrzątku gotować kapustę ok. 20 minut.
Następnie miękkie zmienki odcedzić i rozgnieść na puree a kapustę posiekać.
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać pokrojony boczek, czosnek oraz zmielona paprykę.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać ziemniaki i kapustę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić na 20 minut aby ziemianki i kapusta przesiąkła przyprawami.