Składniki:
- 6 pomidorów
- sól
- 4-5 łyżek oliwy
- 300 g mielonej cielęciny
- 1 cebula
- ½ szkl. białego wina
- 1 listek laurowy
- 2- goździki
- 250 ml beszamelu
Sposób wykonania:
- Z pomidorów ściąć wierzchy po czym wydrążyć z nich miąższ.
Następnie oprószyć solą wydrążone pomidory i odstawić aby ściekł z nich sok.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać cielęcinę, trzymać przez chwile na ogniu i dodać wino oraz rozgnieciony miąższ z pomidorów.
Całość dokładnie wymieszać, wrzucić jeszcze listek laurowy i goździki.
Doprawić jeszcze do smaku solą i napełnić masą pomidory.
Ułożyć je na brytfannie wysmarowanej tłuszczem i przykryć je beszamelem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiecz.