Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Kalarepki zapiekane w śmietanowym sosie

Składniki: 1 kg kalarepek 4 łyżki masła 1 szkl. sosu śmietanowego 2 łyżki tartej bułki sól 4 łyżki śmietany  Sposób wykonania: Kalarepki obrać po czym pokroić na plastry. Następnie zalać kalarepkę osoloną wodą i ugotować. Miękka kalarepkę odsączyć i obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas przełożyć ją do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Zalać ją sosem śmietanowym…

Placki ziemniaczane z serem

Składniki: 2 szklanki maki 1 jajko ½ szklanki wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg puree z ziemniaków 700 g sera masło sól Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować po czym rozgnieść na pure. W między czasie z mąkę wymieszać z solą, wbić jajko i zagnieść ciasto, jeśli to konieczne dodać odrobinę wody. Następnie z ciast podzielić…

Wyśmienita pasta z grochu

Składniki: 1szkl. grochu 1 cebula 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Groch zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia gotować na małym ogniu. W między czasie posiekać cebule i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać groch. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Następnie zemleć na…

Ziemniaki z solonymi grzybami

Składniki: 250 g solonych grzybów 200 g ziemniaków 100 g cebuli 1/3 szkl. oleju pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować po czym pokroić je w plasterki. Następnie grzyby pokroić, cebulę posiekać i dodać do ziemniaków. Skropić całość olejem i doprawić do smaku pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański…

Placuszki ziemniaczane z łososiem

Składniki: 250 g filetów z łososia 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g krabów w puszce 1 jajko sól 75 g mąki 250 ml oliwy Sposób wykonania: Z łososia usunąć ości oraz skórę a mięso posiekać i wymieszać z odsączonymi krabami pokrojonymi na małe kawałki. Dodać jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wbić jajko. Całość dokładnie…