Składniki:
- 1 duży kurczak
- 15 dkg masła
- 10 dkg suszonych śliwek
- 10 dkg suszonych gruszek
- ½ litra zsiadłego mleka
- 3 łyżki ostrej musztardy
- pęczek natki pietruszki
- sól
Składniki: 50 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej 2 kwaśne jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Sposób wykonania: Śliwki namoczyć we wrzątku na kilkanaście minut. Wątróbkę oczyścić z błon i żył, wypłakać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Jabłka podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieścić…
Składniki: 300 g suszonych owoców: śliwki, morele, jabłka 4 plastry schabu 4 łyżki smalcu 4 cebule sól pieprz papryka mielona ¼ l cydru 4 łyżki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki musu jabłkowego Sposób wykonania: Owoce zalać ½ l wody i odstawić na noc. Następnego dnia mięso pokroić na mniejsze kawałki, które obsmażyć na rozgrzanym smalcu po…
Składniki: 2 szkl. fasoli garść suszonych śliwek 5 dag słoniny cebula łyżka maki sól cukier Sposób wykonania: Fasolę oraz śliwki zalać oddzielnie wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości. W między czasie śliwki pokroić w paseczki. Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas oprószyć ją mąką, wymieszać i rozprowadzić wodą…