Składniki:
- 300 g suszonych owoców: śliwki, morele, jabłka
- 4 plastry schabu
- 4 łyżki smalcu
- 4 cebule
- sól
- pieprz
- papryka mielona
- ¼ l cydru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3-4 łyżki musu jabłkowego
Sposób wykonania:
- Owoce zalać ½ l wody i odstawić na noc.
Następnego dnia mięso pokroić na mniejsze kawałki, które obsmażyć na rozgrzanym smalcu po czym dodać cebule pokrojoną w krążki.
Lekko zarumienić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W między czasie owoce odsączyć i pokroić, dodać do mięsa.
Całość wymieszać i doprawić papryką po czym wlać 1/8 l wody pozostałej po moczeniu owoców oraz wlać cydr.
Trzymać na ogniu około 20 minut.
Na koniec dodać jeszcze śmietanę wymieszaną z zagęstnikiem oraz musem jabłkowym aby zagęścić sos.
Jeśli to konieczne doprawić jeszcze do smaku.