Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z suszonymi owocami

Składniki:

  • 300 g suszonych owoców: śliwki, morele, jabłka
  • 4 plastry schabu
  • 4 łyżki smalcu
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona
  • ¼ l cydru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki musu jabłkowego

Sposób wykonania:

  1. Owoce zalać ½ l wody i odstawić na noc.
    Następnego dnia mięso pokroić na mniejsze kawałki, które obsmażyć na rozgrzanym smalcu po czym dodać cebule pokrojoną w krążki.
    Lekko zarumienić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    W między czasie owoce odsączyć i pokroić, dodać do mięsa.
    Całość wymieszać i doprawić papryką po czym wlać 1/8 l wody pozostałej po moczeniu owoców oraz wlać cydr.
    Trzymać na ogniu około 20 minut.
    Na koniec dodać jeszcze śmietanę wymieszaną z zagęstnikiem oraz musem jabłkowym aby zagęścić sos.
    Jeśli to konieczne doprawić jeszcze do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *