Składniki:
- 2 szkl. mąki
- ¾ szkl. wody
Farsz:
- 25 dag suszonych śliwek
Sos:
- kostka masła
- ½ szkl. miodu
- kilka łyżeczek cukru waniliowego
Sposób wykonania:
- Z mąki oraz wody zagnieść ciasto, które przykryć lnianą ściereczką i odstawić na bok.
W między czasie śliwki zalać ciepłą wodą i po kilku minutach odcedzić.
Następnie ciasto rozwałkować i wycinać z niego krążki.
Na każdym rozłożyć po jednej śliwce i zlepić pierogi.
Gotować we wrzątku dodatkiem cukru waniliowego do momentu, aż wypłyną na wierzch.
Podczas gotowania przyrządzić sos:
Roztopić masło w rondelku po czym dodać do niego masło.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu, aż miód lekko się rozpuści.
Doprawić do smaku cukrem waniliowym.
Gotowe pierogi polać sosem przed podaniem.