Składniki:
- kilka buraków kilka ziemniaków
- ¼ główki kapusty białej
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- ½ skzl. białej fasoli
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kilka pomidorów
- cukier
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- zielenina
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie której się moczyła.
Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojoną marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz por.
Wrzucić jeszcze liść laurowy oraz ziele angielskie.
W między czasie starte buraki ugotować osobno po czym przelać do zupy razem z wywarem w którym się gotowały.
Na koniec wrzucić jeszcze pokrojone pomidory, czosnek roztartą z solą.
Doprawić do smaku pieprzem, cukier oraz sok z cytryny.
Podprawić jeszcze śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.