Składniki:
- 1 duży kurczak
- 15 dkg masła
- 10 dkg suszonych śliwek
- 10 dkg suszonych gruszek
- ½ litra zsiadłego mleka
- 3 łyżki ostrej musztardy
- pęczek natki pietruszki
- sól
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć , osączyć na papierowym ręczniku. Suszone owoce zalać wrzątkiem na kilka minut, osączyć. Owocami i zieloną posiekaną pietruszka napełnić kurczaka . Mocno zaszyć, posolić, natrzeć musztardą. Włożyć do brytfanny i zalać zsiadłym mlekiem. Włożyć do lodówki na 10 godzin. Brytfannę wysmarować masłem i ułożyć w niej wyjętego z marynaty kurczaka. Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Dobrze smakuje na gorąco z sosem z pieczenia lub na zimno z każdym pikantnym sosem.