Składniki:
- 1 duży kurczak
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 40 dkg pieczarek
- ½ litra rosołu z kostki rosołowej
- 2 cebule
- natka pietruszki
- mąka
- olej, papryka, curry, biały pieprz, sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na ćwiartki, posolić, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Obsmażyć na oleju w dosyć głębokiej patelni. Przełożyć do innego naczynia. Do rondla wlać rosół, wino i gotować 10-15 minut. Pieczarki obrać umyć, pokroić w paski i usmażyć z cebulką. Kurczaka i pieczarki włożyć do rosołu wsypać posiekaną na drobno natką pietruszki i dusić około pół godziny. Dobrze smakuje z ziemniakami i surówką z marchwi i chrzanu.