Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w białym winie

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 40 dkg pieczarek
  • ½ litra rosołu z kostki rosołowej
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • mąka
  • olej, papryka, curry, biały pieprz, sól do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaka umyć osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na ćwiartki, posolić, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Obsmażyć na oleju w dosyć głębokiej patelni. Przełożyć do innego naczynia. Do rondla wlać rosół, wino i gotować 10-15 minut. Pieczarki obrać umyć, pokroić w paski i usmażyć z cebulką. Kurczaka i pieczarki włożyć do rosołu wsypać posiekaną na drobno natką pietruszki i dusić około pół godziny. Dobrze smakuje z ziemniakami i surówką z marchwi i chrzanu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *