Składniki:
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 1 duża cykoria
- pół pora
- 1 nieduży ogórek zielony
- 1 czerwona papryka
- 15 dkg żółtego sera Gouda
- natka pietruszki
Sos:
- 5 łyżek oleju
- sok z połowy cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanych listków bazylii
- sól, cukier, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Warzywa dokładnie umyć. Z cykorii usunąć gorzki głąb. Kapustę, cykorię, por drobno poszatkować, skropić cytryną. Ogórek obrać, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywa połączyć i posypać żółtym startym serem. Zmiażdżone ząbki czosnku zalać olejem, dodać bazylię, doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.