Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy w winie

Składniki:

  • 3 skruszałe kuropatwy
  • sól
  • 8 dkg słoniny
  • 1 średnia czerwona kapusta
  • 1 duża cebula
  • 3 dkg mąki
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • ½ szklanki wytrawnego wina

    Sposób przyrządzenia:
    Sprawione skruszałe kuropatwy posolić, oprószyć pieprzem i włożyć do rondelka i opiec w piekarniku na tłuszczu, podlać wodą i poddusić. Czerwona kapustę cieniutko zszatkować, włożyć do wrzącej wody na moment i odcedzić. Włożyć do kuropatw, dodać pokrojoną w talarki cebulę, podlać winem i troszkę wody. Udusić do miękkości bez przykrycia. Gdy kuropatwy będą miękkie wyjąć, przekroić  każdą wzdłuż, na pół. Na końcu zasmażką podprawić kapustę, przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, dodać sok z cytryny. Wyłożyć  na półmisek i podawać gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *