Składniki:
- 3 skruszałe kuropatwy
- sól
- 8 dkg słoniny
- 1 średnia czerwona kapusta
- 1 duża cebula
- 3 dkg mąki
- sól, cukier, pieprz do smaku
- sok z cytryny
- ½ szklanki wytrawnego wina
Sposób przyrządzenia:
Sprawione skruszałe kuropatwy posolić, oprószyć pieprzem i włożyć do rondelka i opiec w piekarniku na tłuszczu, podlać wodą i poddusić. Czerwona kapustę cieniutko zszatkować, włożyć do wrzącej wody na moment i odcedzić. Włożyć do kuropatw, dodać pokrojoną w talarki cebulę, podlać winem i troszkę wody. Udusić do miękkości bez przykrycia. Gdy kuropatwy będą miękkie wyjąć, przekroić każdą wzdłuż, na pół. Na końcu zasmażką podprawić kapustę, przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, dodać sok z cytryny. Wyłożyć na półmisek i podawać gorące.