Składniki:
- 1 niezbyt tłusta kaczka
- 5 dkg słoniny
- 1 duża cebula
- ½ litra bulionu
- ½ szklanki wytrawnego wina
- ½ kg jabłek
- ½ kg pomidorów
- szklanka suszonych śliwek
- sól, pieprz do smaku
- listek laurowy
- ziele angielskie
- 2 gożdziki
- papryka
Sposób przyrządzenia:
Skruszałą i sprawioną kaczkę opłukać, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą i oprószyć pieprzem odstawić na 2-3 godziny. Kaczkę ułożyć w brytfannie, słoninę stopić, wyjąć skwarki, tłuszczem oblać kaczkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złocisty kolor, polewając wodą i tłuszczem. Na wpół upieczoną kaczkę wyjąć z brytfanny, przełożyć do rondla i dodać, cebulę pokrojoną w talarki i przyprawy, podlać rosołem i powoli dusić do miękkości pod przykryciem. W czasie duszenia podlewać kaczkę rosołem, a przy końcu wlać wino, dodać opłukane, pokrojone jabłka, pomidory i śliwki, razem dusić. Gdy mięso będzie miękkie , wyjąć i pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku. Sos przetrzeć przez sito i polać nim kaczkę.