Składniki:
- 1 gęś
- 10 dkg tłuszczu
- 1 średnia główka białej kapusty
- 1 duża cebula
- kminek
- 4 dkg mąki
- tłuszcz z gęsi
- ½ kg kwaśnych jabłek
- cukier puder do smaku
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sprawioną i skruszałą gęś opłukać, nasolić i odstawić na około 3 godziny. Pokroić na porcje , osmażyć na tłuszczu, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie się dogotowywać dodać cieniutko poszatkowaną kapustę, cebulę, kminek i dusić do miękkości bez przykrywania rondla. Mięso po ugotowaniu wyjąć i do sosu dodać poszatkowane jabłka, zagotować. Potrawę podprawić zasmażką, dodać do smaku sól i pieprz. Dobrze smakuje z ziemniakami pod każdą postacią i sezonową surówką.