Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kacze

Kurczak w galarecie

Składniki:

 

  • 2 średnie kurczaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • sól
  • przyprawa typu Vegeta
  • ½ szklanki zielonego groszku z puszki

     

    Galareta:

  • ¾ litra wywaru
  • 2-3 białka
  • 2 dka żelatyny
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • Przybranie:
  • warzywa z wywaru, groszek zielony

 

Gęś pieczona z jabłkami

Składniki: 1 skruszała gęś sól, pieprz do smaku 80 dkg kwaśnych jabłek kminek 10 dkg słoniny cukier do posypania jabłek Sposób przyrządzenia: Sprawioną gęś umyć, osączyć na papierowym ręczniku i włożyć do zamrażarki na około 2-3 dni. W dniu pieczenia gęś nasolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 2-3 godziny. Jabłka umyć, poobierać, pokroić na części.…

Kuropatwy w winie

Składniki: 3 skruszałe kuropatwy sól 8 dkg słoniny 1 średnia czerwona kapusta 1 duża cebula 3 dkg mąki sól, cukier, pieprz do smaku sok z cytryny ½ szklanki wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Sprawione skruszałe kuropatwy posolić, oprószyć pieprzem i włożyć do rondelka i opiec w piekarniku na tłuszczu, podlać wodą i poddusić. Czerwona kapustę cieniutko…

Gęś duszona w kapuście

Składniki: 1 gęś 10 dkg tłuszczu 1 średnia główka białej kapusty 1 duża cebula kminek 4 dkg mąki tłuszcz z gęsi ½ kg kwaśnych jabłek cukier puder do smaku sól pieprz Sposób przyrządzenia: Sprawioną i skruszałą gęś opłukać, nasolić i odstawić na około 3 godziny. Pokroić na porcje , osmażyć na tłuszczu, zalać wrzącą wodą,…