Składniki:
- 1 skruszała gęś
- sól, pieprz do smaku
- 80 dkg kwaśnych jabłek
- kminek
- 10 dkg słoniny
- cukier do posypania jabłek
Sposób przyrządzenia:
Sprawioną gęś umyć, osączyć na papierowym ręczniku i włożyć do zamrażarki na około 2-3 dni. W dniu pieczenia gęś nasolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 2-3 godziny. Jabłka umyć, poobierać, pokroić na części. Słoninę pokroić na cienkie plastry. Gęś nałożyć jabłkami , obsypać kminkiem, obłożyć plastrami słoniny. Gęś spiąć wykałaczkami lub zeszyć bawełnianą nitką i ułożyć w brytfannie. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec około 2 godzin, podlewając sosem z pieczonej gęsi i skrapiając wodą. Przykryć pokrywą brytfanny aby gęś się nie spiekła. Gdy gęś będzie miękka wyjąć na półmisek, pokroić na porcje, obłożyć jabłkami, obsypać je lekko cukrem. Wytworzony podczas pieczenia sos podać w sosjerce.