Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Gęś

Świąteczna pieczona gęś z jabłkami

Składniki: 1 sprawiona gęś o wadze około 2 kg 4 lekko kwaśne jabłka 3 łyżki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanego zielonego szczypioru 2 ząbki czosnku 1 łyżka mielonego imbiru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jedno jabłko obrać, utrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać tarte jabłko,  wino, sos sojowy, obrane i…

Gęś w południowych owocach

Składniki: 1 duża gęś 1 banan 2 mandarynki 3 figi 2 brzoskwinie / mogą być z puszki/ słodka papryka papryczka chili główka czosnku masło Marynata: 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu Sposób przyrządzenia: Składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nimi…

Gęś pieczona z jabłkami

Składniki: 1 skruszała gęś sól, pieprz do smaku 80 dkg kwaśnych jabłek kminek 10 dkg słoniny cukier do posypania jabłek Sposób przyrządzenia: Sprawioną gęś umyć, osączyć na papierowym ręczniku i włożyć do zamrażarki na około 2-3 dni. W dniu pieczenia gęś nasolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 2-3 godziny. Jabłka umyć, poobierać, pokroić na części.…