Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Gęś

Gęś duszona w kapuście

Składniki: 1 gęś 10 dkg tłuszczu 1 średnia główka białej kapusty 1 duża cebula kminek 4 dkg mąki tłuszcz z gęsi ½ kg kwaśnych jabłek cukier puder do smaku sól pieprz Sposób przyrządzenia: Sprawioną i skruszałą gęś opłukać, nasolić i odstawić na około 3 godziny. Pokroić na porcje , osmażyć na tłuszczu, zalać wrzącą wodą,…

Gęś w śmietanowym sosie

Składniki: ½ gęsi 5 dag mąki 3 dag smalcu 1 cebula 15 dag śmietany 10 dag koncentratu pomidorowego papryka słodka w proszku sól pieprz Sposób wykonania: Gęś podzielić na porcje, które oprószyć solą oraz mąką i obsmażyć na rozgrzanym smalcu. W trakcie wrzucić posiekaną cebulę i razem dusić do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjąć a…

Gęś duszona z warzywami

Składniki: ½ gęsi 2 dag mąki 3 dag smalcu 80 dag warzyw: marchew, por, pietruszka, seler, cebula, fasolka szparagowa 4 dag masła sól pieprz Sposób wykonania: Gęś podzielić na porcje, które oprószyć mąką, solą oraz pieprzem i przełożyć do garnka. Podsmażyć a potem podlać odrobiną wody i trzymać na małym ogniu do miękkości. W między…

Gęś faszerowana

Składniki: 1 gęś 2 cytryny 10 dag oleju 5 dag marchwi 1 ząbek czosnku 6 goździków tymianek posiekana natką pietruszki sól Nadzienie: 4 filiżanki grzanek 1 kg jabłek 5 dag rodzynek 5 dag masła tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Gęś skropić sokiem z cytryny po czym obłożyć ją plasterkami marchwi, czosnkiem, natką pietruszki, goździkami oraz…