Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś pieczona z jabłkami i śliwkami

Składniki:

  • 1 gęś
  • 50 dag jabłek
  • 25 dag suszonych śliwek
  • ½ szkl. śmietany
  • 2 dag mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Gęś oprószyć solą wewnątrz i zewnątrz.
    Następnie obrane jabłka pokroić na ćwiartki a namoczone śliwki w paseczki.
    Nadziać nimi gęś i zaszyć nitką.
    Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    W trakcie pieczenia polewać wodą a potem wytworzonym sosem.
    Po upieczeniu nitki usunąć a do sosu z pieczenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką.
    Doprowadzić do wrzenia i polać gęsinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *