Składniki:
- kura
- 10 dag marchwi
- 10 dag pietruszki
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- sól
Sos:
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 1 żółtko
- ¼ cytryny
- 15 dag śmietany
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Kurę zalać wodą, wrzucić obrane warzywa i przyprawy, ugotować do miękkości.
Wówczas meso wyjąć, oprószyć solą ora pieprzem a wywar odprawować do ½ litra.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić zimnym wywarem i doprowadzić do wrzenia.
Gdy sos zgęstnieje dodać do niego żółtka i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Na sam koniec dodać śmietanę, posiekany koperek i starta marchewkę.
Do sosu włożyć tuszki i całość podgrzać.