Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kura w sosie potrawkowym

Składniki:

  • kura
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól

    Sos:

  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 1 żółtko
  • ¼ cytryny
  • 15 dag śmietany
  • koperek
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Kurę zalać wodą, wrzucić obrane warzywa i przyprawy, ugotować do miękkości.
    Wówczas meso wyjąć, oprószyć solą ora pieprzem a wywar odprawować do ½ litra.
    Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić zimnym wywarem i doprowadzić do wrzenia.
    Gdy sos zgęstnieje dodać do niego żółtka i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Na sam koniec dodać śmietanę, posiekany koperek i starta marchewkę.
    Do sosu włożyć tuszki i całość podgrzać.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *