Składniki:
- główka kapusty białej
- 1 ½ szkl. kaszy jęczmiennej
- 6 borowików
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 3 szkl. bulionu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby ugotować po czym je odsączyć i pokroić.
Następnie kasze zalać bulionem i również ugotować.
Natomiast z kapusty oddzielić liście i blanszować je około 5 minut w osolonej wodzie,
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym wymieszać ją z kaszą.
Wbić jeszcze jajko, wymieszać i doprawić do smaku.
Na liście kapusty kłaść farsz i zawijać tak jak na gołąbki.,
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec aż się zarumienią.