Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsi domowy smalec

Składniki:

  • 40 dkg gęsiego smalcu
  • 20 dkg słoniny
  • 2 jabłka
  • 3 cebule
  • majeranek mielony, tymianek
  • cukier, sól do smaku

 Sposób przyrządzenia:
Słoninę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, podobnie przygotować tłuszcz gęsi. Tłuszcz wytopić oddzielnie. Do patelni wlać 3 łyżki tłuszczu wieprzowego przyrumienić w nim pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodać starte jabłka na tarce o dużych oczkach i dusić, aż zrobi się jednolita masa. Połączyć oba tłuszcze i przysmażoną cebulę z jabłkiem. Posolić , przyprawić szczyptą cukru i ziołami, dokładnie wymieszać. Przelać do kamiennego garnka. Pyszny ze świeżym wiejskim chlebkiem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *