Składniki:
- ½ kg wątroby drobiowej
- 2 cebule
- 3 średnie jabłka
- 4 łyżki mąki
- szklanka śmietany kremówki
- 3 łyżki musztardy
- kilka łyżek bulionu drobiowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Wątróbkę umyć, osuszyć pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju, dodać wątróbkę. Podlać bulionem doprawić pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusić pod przykryciem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, skropić cytryną. Śmietanę wymieszać z musztardą, wlać na patelnię i wrzucić jabłka. Dusić jeszcze 5 minut, aż sos zacznie się gotować. Podawać z białym pieczywem.