Składniki:
- 2 kurczaki/ około 2 kg/
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- ½ szklanki tartej bułki
- mleko do moczenia bułki
- 3-4 ząbki czosnku
- goździki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Naciąć udka, odciąć skrzydełka, usunąć kuper i zdjąć skórę z kurczaków. Oddzielić mięso od kości i zmielić na maszynce dodać zmielone jajka i namoczoną bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą, zmielonym Gożdzikiem i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Skórę z kurczaka lekko osolić od środka i ułożyć wyrobioną masę mięsną, zwinąć jak roladę całość owinąć ściereczką . Gotować na parze około godziny. Dobrze smakuje na zimno jako dodatek do kanapek.