Składniki:
- ½ kg piersi indyka
- 1 łyżka oleju
- pęczek koperku
- pęczek zielonej natki pietruszki
- pęczek cebulki dymki
- pęczek rzodkiewek
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 7 łyżek oliwy
- szczypta cukru, sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na złocisty kolor. Mięso ostudzić i pokroić w wąskie paseczki. Dymkę i rzodkiewkę umyć i pokroić w krążki, ogórek obrać, pokroić w talarki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Zioła opłukać i posiekać. Warzywa włożyć do salaterki, dokładnie wymieszać zaprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, cukrem i oliwą. Polać sałatkę sosem.