Składniki:
- 1 duży kurczak
- 3 kwaśne jabłka
- 5 ziemniaków
- 15 zielonych winogron
- kilka gałązek tymianku
- olej do smażenia
- sól, pieprz ziołowy
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części, natrzeć solą i pieprzem. W dużym garnku zrumienić kurczaka i zalać wodą tak by mięso zostało zakryte. Zostawić na małym ogniu. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka, doprawić solą i pieprzem do smaku. I dalej dusić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Tymianek umyć i posiekać. Po 15 minutach dodać winogron, oraz tymianek. Trzymać jeszcze 15 minut. Kurczaka wyjąć polać sosem. Podawać z białym pieczywem.