Składniki:
- 1 królik /około 1,5 kg/
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Królika opłukać, osuszyć podzielić na części. Musztardę, oliwę, sól i pieprz dokładnie wymieszać, posmarować kawałki mięsa. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec w piekarniku o temperaturze260 stopni C, około 15 minut, wlać ½ szklanki wody i dalej piec 10 minut, raz po raz skrapiając wytworzonym się sosem z pieczenia. Królika wyjąć na półmisek. Do naczynia wlać wino mieszając nie dopuścić do całkowitego odparowania. Dodać śmietankę i ogrzewać cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem do smaku, polać królika.