Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś w południowych owocach

Składniki:

  • 1 duża gęś
  • 1 banan
  • 2 mandarynki
  • 3 figi
  • 2 brzoskwinie / mogą być z puszki/
  • słodka papryka
  • papryczka chili
  • główka czosnku
  • masło

    Marynata:

  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu

    Sposób przyrządzenia:
    Składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nimi gęś, po czym odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Owoce i czosnek poobierać, papryczki oczyścić z nasion wszystko drobno posiekać, pokroić i wymieszać. Tak przygotowaną masą nadziać gęś i zeszyć bawełnianą nitką, włożyć do żaroodpornego naczynia  i piec w temperaturze 220 stopni około 3 godziny, raz po raz podlewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce. Zimną gęś wyjąć na półmisek i udekorować świeżymi owocami. Dobrze smakuje też na gorąco. 

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *