Składniki:
- kilogram gęsich wątróbek
- 25 dkg słoniny
- 15 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- szklanka mleka
- 3 łyżki rosołu
- łyżeczka masła
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Obrane z błon gęsie wątróbki namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle. Pokroić w drobną kosteczkę obraną cebulę, oczyszczone pieczarki i słoninę. Resztę słoniny pokroić w plastry. Połowę plastrów słoniny ułożyć na dnie brytfanny , na nich wątróbkę i pozostałą słoninę, a na wierzch pieczarki podduszone z cebulą. Podlać rosołem i gotować około 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wystudzić, przepuścić wszystko przez maszynkę/ dwukrotnie/.Dodać sól, pieprz, ziele angielskie i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Napełnić pasztetem żaroodporne naczynie. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec około 25 minut.