Składniki:
- 1 ozór wołowy
- 0,5 dkg saletry
- 2 dkg soli
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka mielonego jałowca
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera, cebula
- listek laurowy, 2 gożdziki,3 ziarenka ziela angielskiego ,pieprzu i jałowca
- żelatyna
Sposób przyrządzenia:
Umyty ozór osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać, saletrę z solą, pieprzem, zielem angielskim i jałowcem. Przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć ozór, ułożyć ciasno w kamiennym garnku , przykryć talerzykiem i obciążyć. Wynieść na 10 dni do chłodnego miejsca i co 2-3 dni obracać. Zagotować wywar z włoszczyzny i korzeni. Wyjęty ozór lekko opłukać, włożyć do wywaru, gotować na małym ogniu około 2-3 godziny. Miękki ozór obrać ze skóry, pokroić w ukośne plastry i zalać galaretą sporządzoną z przecedzonego wywaru i żelatyny.