Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Peklowany wołowy ozór

Składniki:

  • 1 ozór wołowy
  • 0,5 dkg saletry
  • 2 dkg soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonego jałowca
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera, cebula
  • listek laurowy, 2 gożdziki,3 ziarenka ziela angielskiego ,pieprzu i jałowca
  • żelatyna

    Sposób przyrządzenia:
    Umyty ozór osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać, saletrę z solą, pieprzem, zielem angielskim i jałowcem. Przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć ozór, ułożyć ciasno w kamiennym garnku , przykryć talerzykiem i obciążyć. Wynieść na 10 dni do chłodnego miejsca i co 2-3 dni obracać. Zagotować wywar z włoszczyzny i korzeni. Wyjęty ozór lekko opłukać, włożyć do wywaru, gotować na małym ogniu około 2-3 godziny. Miękki ozór obrać ze skóry, pokroić w ukośne plastry i zalać galaretą sporządzoną z przecedzonego wywaru i żelatyny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *