Składniki:
- 1 kg schabu
- olej
- szczypta kminku
- szczypta rozmarynu, sól, pieprz
- 6 ząbków czosnku
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- puszka ananasów
- 2 kwaśne jabłka
- ½ szklanki rodzynek
- ½ łyżeczki kminku
- 4 goździki
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sos sojowy
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia
Z oleju, kminku, rozmarynu, czosnku , soli i pieprzu robimy marynatę. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso .Układamy w brytfance i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 2-2,5 godziny. Szatkujemy kapustę, cebulę obieramy , kroimy w kostkę i szklimy na połowie masła. Dodajemy kapustę, zalewamy zalewą z ananasów. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasy i dusimy około 40-50 minut. Przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone jabłka/ uprzednio usuwamy gniazda nasienne/, rodzynki, kminek i goździki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Z masła które pozostało i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do kapustę, mieszamy, gotujemy. Mięso wyjąć, a do sosu z pieczenia dodajemy sos sojowy do smaku. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w ½ szklanki zimnej wody. Gotujemy jeszcze przez moment. Na półmisek wykładamy kapustę i na wierzch upieczony schab.