Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab na kapuście duszonej z ananasem

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • olej
  • szczypta kminku
  • szczypta rozmarynu, sól, pieprz
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • puszka ananasów
  • 2 kwaśne jabłka
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ łyżeczki kminku
  • 4 goździki
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sos sojowy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej

    Sposób przyrządzenia
    Z oleju, kminku, rozmarynu, czosnku , soli i pieprzu robimy marynatę. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso .Układamy w brytfance i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 2-2,5 godziny. Szatkujemy kapustę, cebulę obieramy , kroimy w kostkę i szklimy na połowie masła. Dodajemy kapustę, zalewamy zalewą z ananasów. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasy i dusimy około 40-50 minut. Przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone jabłka/ uprzednio usuwamy gniazda nasienne/, rodzynki, kminek i goździki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Z masła które pozostało i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do kapustę, mieszamy, gotujemy. Mięso wyjąć, a do sosu z pieczenia dodajemy sos sojowy do smaku. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w ½ szklanki zimnej wody. Gotujemy jeszcze przez moment. Na półmisek wykładamy kapustę i na wierzch upieczony schab.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *