Składniki:
- 2 kg piersi z indyka
- 4 wieprzowe polędwiczki
- 20 dkg sera Gouda w plastrach
- 6 łyżek posiekanego koperku
- 8 ząbków czosnku
- 8 łyżek oleju
- 4 łyżki masła
- 4 łyżeczki estragonu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Połowę oleju rozgrzać na patelni, zrumienić polędwiczki. Piersi z indyka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. Rozbić na kształt prostokąta, obłożyć plastrami sera, ułożyć polędwiczki jedną obok drugiej. Oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekanym koperkiem i estragonem i zmiażdżonym czosnkiem. Mięso zwinąć i obwiązać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać olej, włożyć roladę, zrumienić ze wszystkich stron. Dodać kilka łyżek masła i kilka łyżek wody, przykryć i dusić około godziny. Wyjąć na półmisek, ostudzić, kroić w szerokie plastry.