Składniki:
- 2 średnie kurczaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- sól
- przyprawa typu Vegeta
- ½ szklanki zielonego groszku z puszki
Galareta:
- ¾ litra wywaru
- 2-3 białka
- 2 dka żelatyny
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Przybranie:
- warzywa z wywaru, groszek zielony
Sposób przyrządzenia:
Kurczaki umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Do garnka wlać około 2 litry wody, włożyć kurczaki, poobierane warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, przyprawić do smaku solą i przyprawą Vegeta. Gotować około 2 godziny na wolnym ogniu. Gdy kurczaki będą miękkie, wyjąć na durszlak, wywar przecedzić przez sito, wyjąć warzywa do dekoracji. Mięso obrać ze skórki, pokroić w paseczki, kosteczkę. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, jak stężeje ,dodać do gorącego wywaru, przyprawić sokiem z cytryny. Ostudzić. Dno półmiska zalać cienką warstwą krzepnącej galarety, gdy zastygnie ułożyć porcje kurczaka. Przybrać ugotowanymi, pokrojonymi w talarki warzywami , dodać groszek konserwowy i ponownie zalać tężejącą galaretą. Włożyć do lodówki. Podawać z zimnym sosem , chrzanowym, musztardowym, śmietanowo-musztardowym.