Składniki:
- 1 duży kurczak
- sól, pieprz
- ostra papryka
- 5 dkg słoniny
- 1 duża cebula
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- ½ litra rosołu
- 3 dkg masła
- 3 dkg mąki
- ½ szklanki śmietany
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osączyć i podzielić na porcje, nasolić i odłożyć na godzinę. Oprószyć mąką, papryką, usmażyć na tłuszczu na złocisty kolor. Przenieść do rondla, dodać tłuszcz ze smażenia, pokrojoną w kostkę cebulę i dusić podlewając rosołem. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić koncentratem pomidorowym i wlać do sosu, podgotować na małym ogniu, doprawić do smaku , solą pieprzem i papryką. W sosie dogotować porcje kurczaka na małym ogniu. Przed podaniem wymieszać ze śmietaną. Podawać z kładzionymi kluseczkami.