Składniki: 1 kuropatwa 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy ½ szkl białego wytrawnego wina 4 pomidory ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną kuropatwę oprószyć solą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekana cebulę, czosnek i liść laurowy. Wówczas włożyć kuropatwę i obsmażyć ze wszystkich stron. Następnie wlać…
Tag: z dziczyzny
Listy
Szynka z dzika z pomidorami
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg szynki z dzika 100 g smalcu 150 g marchwi 100 g pietruszki 100 g cebuli 10 g czosnku 2 listki laurowe 200 g pomidorów 50 g mąki 5 g pieprzu mielonego 1 szkl czerwonego wina 1 l bulionu Sposób wykonania: Szynkę oprószyć solą po czym przełożyć do formy wysmarowanej smalec i piec…
Listy
Pieczeń z dzika w sosie owocowo warzywnym
by Ryszard Kowal • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kotletów wykrojonych ze schabu dzika lub z udźca sól, pieprz mąka 1 łyżka czerwonego octu winnego ½ szklanki posiekanych łodyg selera naciowego ½ szklanki grubo utartego kwaśnego jabłka ½ szklanki grubo utartej marchewki ¼ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli Sposób przyrządzenia: W mocnej torbie plastikowej umieścić porcje mięsa, dodać odpowiednią ilość mąki,…
Listy
Potrawka z królika na makaronie
by Magda Mysiak • • 0 Comments
Składniki: 600 g filetu z królika 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju sól pieprz 250 ml wytrawnego czerwonego wina 400 g makaronu 1 łyżka galaretki porzeczkowej 100 g kwaśnej śmietany Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i wytopić go na rozgrzanym oleju, wówczas włożyć mięso pokrojone w paski i…
Listy
Potrawka z zająca w sosie
by Ilona Kubisz • • 0 Comments
Składniki: 400 g mięsa zająca 50 g boczku 1 cebula 1 seler naciowy 1 marchewka 1 pomidor 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ½ łyżeczki suszonego tymianku 100 ml wytrawnego białego wina 125 ml bulionu Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek po czym dodać zająca pokrojonego w kostkę. Gdy mięso się zazłoci dodać…