Składniki:
- 1 kg szynki z dzika
- 100 g smalcu
- 150 g marchwi
- 100 g pietruszki
- 100 g cebuli
- 10 g czosnku
- 2 listki laurowe
- 200 g pomidorów
- 50 g mąki
- 5 g pieprzu mielonego
- 1 szkl czerwonego wina
- 1 l bulionu
Sposób wykonania:
Szynkę oprószyć solą po czym przełożyć do formy wysmarowanej smalec i piec w piekarniku.
Na pozostałym smalcu przesmażyć posiekaną cebulę, marchew i pietruszkę.
Wówczas dodać mąkę, czosnek, liście laurowe oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Całość podlać winem, doprawić do smaku pieprzem i doprowadzić do wrzenia.
Powstałym sosem polać szynkę i piec około 2 godzin.
Przed podaniem szynkę pokroić w plastry i polać ją sosem.