Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki octu winnego
- 2 pęczki szpinaku
- 1 szkl mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 zabek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
Sposób wykonania:
Oczyszczony szpinak gotować w osolonym wrzątku około 3 minut po czym odcedzić i przesiekać.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym dodać czosnek roztarty z solą oraz mleko.
Dokładnie wymieszać i dorzucić szpinak.
Nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia. Pod koniec doprawiając do smaku gałką muszkatołową.
Natomiast jajka wbić na gotującą się wodę wymieszaną z octem.
Trzymać na malutkim ogniu około 3 minut aż białko się setnie.
Na koniec szpinak rozłożyć na talerzach a an nim ułożyć delikatnie odcedzone jajka.